• 26 Квітня 2025

    Фарш-фальсифікат: як не купити “кота в мішку” та розпізнати підробку у магазині

    АвторNews Media

    09.03.2025 08:45
    Фарш-фальсифікат: як не купити “кота в мішку” та розпізнати підробку у магазині

    Фарш - популярний продукт, який використовують для приготування безлічі страв. Однак, недобросовісні виробники часто вдаються до фальсифікації, додаючи у фарш дешеві інгредієнти, такі як соя, хліб, субпродукти, а також барвники та консерванти.

    Як не стати жертвою обману та придбати якісний продукт - розповідає РБК-Україна (проект Styler).

    Ознаки фальсифікації фаршу

    Якщо ви купуєте фарш в упаковці, обов'язково перевірте етикетку. Там має бути зазначена дата виготовлення, термін придатності, склад м'яса та жиру, а також умови зберігання, зокрема температурний режим.

    Якщо етикетка відсутня або інформація на ній дуже обмежена, краще відмовитися від покупки, щоб уникнути втрати грошей. Зверніть увагу на класифікацію фаршу: деякі готові фарші містять до 80% м'язової тканини, інші - майже навпіл. Купуючи фарш на вагу, перевірте цінник, де має бути вказаний термін придатності, адже такий фарш зберігається лише 5-6 годин.

    Якщо на етикетці немає даних або продавець не може їх надати, фарш, ймовірно, несвіжий. Оцініть зовнішній вигляд продукту: свіжий фарш має однорідну структуру, без кісток, сухожиль, шкіри та хрящів, а його колір – рівномірний, яскравий і блискучий, без потемнінь.

    Потемніння свідчать про те, що фарш зіпсований або змішаний із залишками старого продукту. Колір фаршу залежить від виду м'яса: яловичина – темно-червоний, свинина – червоно-рожевий, курятина – блідо-рожевий.

    Перевірте запах - він має бути м'ясним, без сторонніх запахів або запаху спецій. Фарш з чистого шматка м'яса виділяє сік, за яким також можна оцінити його якість і свіжість.

    Як розпізнати підробку в магазині

    Зверніть увагу на склад

    На етикетці має бути чітко зазначено, з якого виду м'яса виготовлено фарш. Уникайте фаршу, у складі якого є соя, хліб, субпродукти, барвники та консерванти.

    Перевірте термін придатності

    Не купуйте фарш, термін придатності якого закінчується.

    Огляньте фарш

    Якщо фарш продається на вагу, попросіть продавця показати його з різних боків.

    Купуйте фарш у перевірених магазинах

    Віддавайте перевагу магазинам, які мають хорошу репутацію та дотримуються правил зберігання продуктів.

    Вас може зацікавити

    • Названо найгірші фрукти, які продають у супермаркетах навесні
    • Названо вид м’яса, який треба уникати всіма способами
    • Яке м’ясо найчастіше "пічкають" антибіотиками?

    В матеріалі використані такі джерела - Wikipedia, Facebook-сторінка Уляни Супрун, поради дієтологів.

    Интересная новость? Поделись!
    Следите за обновлениями важных новостей на наших страницах
    Facebook Telegram