• 14 Травня 2025

    6 головних помилок у великодньому меню: як не зіпсувати свято

    АвторNews Media

    09.04.2025 10:20
    6 головних помилок у великодньому меню: як не зіпсувати свято

    Великдень - це не просто свято, а день, коли кожна страва на столі має свій глибокий зміст. Господині заздалегідь продумують, що приготувати, і важливо знати, чого саме краще не робити під час підготовки великоднього меню.

    РБК-Україна (проект Styler) розповідає про найпоширеніші помилки в меню, які можуть зіпсувати атмосферу найсвітлішого християнського свята.

    Занадто пишний стіл замість духовного змісту

    Іноді господині так стараються здивувати гостей, що забувають про головне - Великдень це насамперед про віру, а не про гастрономічне шоу. Столи ломляться від вишуканих страв, екзотичних десертів і м’ясних делікатесів. Проте переїдання та надмірність - не найкращі супутники великого свята. 

    Варто зосередитися на символічних стравах: паска, яйця, буженина, сіль, хрін - ось основа, яку благословляє традиція. Простота і щирість у меню будуть значно доречнішими за дорогі, але беззмістовні наїдки.

    Міцний алкоголь

    Ще одна поширена помилка - вживання горілки, коньяку чи віскі на Великдень. Такі напої вважаються недоречними у день, коли світ святкує Воскресіння Христове. 

    Якщо вже й хочеться підняти келих за родину, краще обрати червоне вино, медовуху або домашню наливку. А ще краще - взагалі утриматися від алкоголю, присвятивши цей день щирій молитві, родинному теплу й добрим розмовам. Міцний алкоголь - це буденність, а Великдень має залишитися святом душі. Міцному алкоголю не місце на великодньому столі (фото: Freepik.com) 

    Жарене м’ясо і шашлик

    Багато хто уявляє Великдень як ідеальний день для пікніка з шашликом. Але церква застерігає: у цей день краще утриматися від смаженого м’яса та жирних страв. Навіть якщо на природі й сонечко світить, краще замінити шашлик на холодну буженину, домашню ковбаску чи рулет. 

    Ці страви не лише смачні, але й відповідають святковим традиціям. Великдень - це про спокій, не про гучне застілля. Легкість і помірність - ось що зробить стіл справді святковим.

    Кров’янка

    Хоча багато м’ясних виробів дозволено класти до великоднього кошика, кров’янка - виключення. Вона містить кров, а згідно з церковними канонами, вживати кров тварин - гріх. Така страва не підлягає освяченню і вважається нечистою.

    Тож навіть якщо хтось її дуже любить, на Великдень від неї краще відмовитися. Святкування має бути не лише смачним, а й чистим з духовної точки зору. Кров'янку не можна їсти на Великдень (фото: Freepik.com) 

    Занадто складні паски або невдала глазур

    Паска - серце великоднього столу, і тут легко допустити прикру помилку. Наприклад, надто важке тісто, мало начинки або рідка глазур, яка стікає. У народі вірять: якщо паска вийшла пухкою й красивою - рік буде щасливим і заможним.

    Тож не економте на родзинках, цукатах, шоколаді чи горішках - вони надають святкового вигляду й смаку. І головне - вкладайте в неї любов і спокій, а не поспіх та стрес.

    Надлишок креативу в символах

    Останнім часом з’явилася мода на нетипові оформлення: паски з кремом, яйця в блискітках чи навіть м’ясо у формі зайчика. Проте в прагненні креативу легко загубити сакральну суть свята. 

    Символіка - не просто декор, це зв’язок із вірою, традицією та поколіннями. Краще пофарбувати яйця в червоний, як це робили предки, а не в кислотно-зелений. Свято не потребує шоу - йому потрібна щирість.

    Вас може зацікавити

    • Як приготувати паску без дріжджів за 1 годину
    • Як приготувати ніжний паштет для великоднього сніданку
    • Рецепт домашнього хліба на Великдень без зайвого клопоту

    Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: сайти ПЦУ, Главред.

    Интересная новость? Поделись!
    Следите за обновлениями важных новостей на наших страницах
    Facebook Telegram