
Ультрафільтроване молоко набирає популярності на полицях магазинів - воно містить більше білка, менше цукру і довше зберігається. Але що це за продукт і чим він корисний для організму?
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на сайт Real simple.
Що таке ультрафільтроване молокоУльтрафільтроване молоко виробляється за допомогою процесу фільтрації, який видаляє лактозу, водночас збільшуючи інші поживні речовини, такі як білок і кальцій.
Дієтолог Кассандра Падула Берк розповіла, що цей процес фільтрації здійснюється за допомогою напівпроникних мембран, які пропускають дрібніші частинки, такі як лактоза та вода, утримуючи при цьому великі молекули, такі як кальцій і білок. Потім трохи жиру (залежно від відсотка виробленого молока) і води часто додають назад, щоб досягти ідеальної текстури та смаку.
Багато разів лактаза також буде змішана з молоком на цьому етапі, щоб розщепити залишки лактози. Крім того, ультрафільтроване молоко (як правило) пастеризоване і гомогенізоване, як і більшість іншого молока, яке ви знайдете в продуктовому магазині.
Ультрафільтроване молоко корисніше, ніж звичайне?За словами дієтолога Алісси Смолен, звичайне молоко містить приблизно вісім грамів білка на порцію, тоді як ультрафільтроване має 13 грамів. Ця різниця в п'ять грамів може бути корисною для людей, які намагаються легше додати трохи більше білка у свій раціон. Білок підтримує ріст та відновлення більшості тканин у всьому тілі, від м’язів, волосся, шкіри та нігтів.
Однак для тих, хто стежить за споживанням вуглеводів, ультрафільтроване молоко також на крок вище звичайного. Воно містить майже половину цукру, ніж звичайне.
В першу чергу це пов’язано з видаленням лактози, яке відбувається в процесі фільтрації. Звичайне двовідсоткове молоко містить 12 грамів вуглеводів на чашку, тоді як двовідсоткове ультрафільтроване може похвалитися лише 6 грамами. Це може допомогти людям з метаболічними розладами, такими як діабет 2 типу, краще контролювати рівень цукру в крові.
Ультрафільтроване також містить більше кальцію на порцію, ніж звичайне, що може підтримувати здоров’я кісток. Звичайне молоко містить близько 300 міліграмів (мг) мінералу, тоді як ультрафільтроване пропонує 380 мг. Кальцій також є важливим електролітом в організмі, який сприяє гідратації та здоровому серцевому ритму.
Обидва види також містять однакову кількість мікроелементів, таких як вітаміни групи B, вітамін А, фосфор, цинк і селен, які в поєднанні підтримують здоров’я кісток, обмін речовин, очей та імунну систему. Вони також можуть містити вітамін D, що зміцнює кістки та імунітет.
Як використовуватиВи можете використовувати ультрафільтроване молоко так само, як і звичайне молоко, наприклад, додавати у смузі, омлети, пластівці або домашній йогурт.
Шоколадна версія робить смачним напоєм для відновлення після тренування. Дехто каже, що смак ультрафільтрованого молока трохи солодше, ніж звичайне.
Воно також зберігається довше, ніж звичайне молоко, до 45 днів, порівняно з 17-24 днями для звичайного. Все завдяки видаленню більшої кількості бактерій під час процесу фільтрації.
Вас може зацікавити
- Яке молоко корисніше - рослинне чи звичайне?
- Названо найгірше молоко у світі
- Топ-4 види сиру, які знижують тиск і підтримують здоров’я серця