• 24 Квітня 2025

    Як з’їсти денну норму овочів у салаті: 10 рецептів корисних весняних соусів

    АвторNews Media

    16.04.2025 12:23
    Як з’їсти денну норму овочів у салаті: 10 рецептів корисних весняних соусів

    Звичний салат може перетворитися на повноцінну овочеву страву, якщо додати правильний соус. Він не лише додасть смаку, а й наситить організм корисними вітамінами.

    РБК-Україна (проект Styler) зібрали 19 простих і свіжих рецептів, які не тільки урізноманітнять раціон, а й допоможуть без зусиль з'їсти денну норму овочів.

    Чімічуррі

    Соус чімічуррі - це класичний аргентинський соус, який чудово підходить до м’яса і овочів. Він має яскравий, свіжий і трохи пікантний смак.

    Інгредієнти:

    • 1 пучок свіжої петрушки (близько 1 чашки подрібненої)
    •  4-5 зубчиків часнику
    • 2 ст. л. червоного винного оцту (можна замінити яблучним)
    • 1 ч. л. сушеного орегано (або 1 ст. л. свіжого)
    • 1/2 ч. л. меленого червоного перцю (пластівців чилі)
    • 1/2 ч. л. солі (або за смаком)
    • 1/4 ч. л. меленого чорного перцю
    • 1/2 чашки (120 мл) оливкової олії (extra virgin)

    Подрібніть петрушку й часник (можна вручну або в блендері, але не до стану пюре - краще, щоб структура залишалась. Додайте оцет, орегано, чилі, сіль, перець і все добре перемішай.

    Додайте оливкову олію і знову перемішай до однорідності. Дайте соусу настоятися хоча б 20-30 хвилин при кімнатній температурі, щоб смаки з’єдналися. Можна зберігати в холодильнику до тижня.

    Чімічуррі (фото: bonappetit.com)

    Песто з базиліка

    Песто з базиліку - класичний італійський соус, що ідеально підходить до пасти, салатів, сендвічів, риби, м’яса або просто на хліб.

    Інгредієнти:

    • 2 чашки свіжого листя базиліка (щільно утрамбовані)
    • 2-3 зубчики часнику
    • 1/2 чашки тертого сиру Пармезан  
    • 1/3 чашки кедрових горішків (можна замінити волоськими або мигдалем)
    • 1/2 чашки оливкової олії (extra virgin)
    • cіль - за смаком
    • чорний перець - за бажанням
    • 1-2 ч. л. соку лимона

    У блендері або кухонному комбайні подрібніть горіхи та часник до дрібної крихти. Додайте базилік, сир, сіль, трохи лимонного соку, продовжуйте подрібнювати.

    Повільно додавайте оливкову олію, поки соус не стане однорідним і кремовим.

    Песто з базиліку (фото: bonappetit.com)

    Місо песто

    Соус місо песто - це смачне поєднання японської та італійської кухонь. Чудово підходить до локшини, , салатів, овочів, риби або навіть як намазка.

    Інгредієнти:

    • 1 чашка свіжого базиліку
    • 1-2 ч. л. білої або світлої місо-пасти 
    • 1-2 зубчики часнику
    • 2-3 ст. л. кедрових горішків або кеш’ю (можна замінити іншими горіхами)
    • 2-3 ст. л. тертого пармезану (за бажанням)
    • оливкова олія
    • 1 ч. л. лимонного соку  
    • чорний перець - за смаком

    У блендері або комбайні змішайте базилік, горішки, часник, місо та сир. Збивайте поступово, додаючи олію, поки консистенція не стане однорідною, як у класичного песто.

    Додайте трохи лимонного соку й перцю - і ще раз перемішайте.

    Локшина з соусом місо песто (фото: bonappetit.com)

    Зелена сальса

    Зелена сальса - це освіжаючий, кислувато-пряний мексиканський соус, зазвичай на основі томатильйо.

    Інгредієнти:

    • 5-6 томатильйо (можна замінити зеленими помідорами)
    • 1-2 перці халапеньйо  
    • 1 зубчик часнику
    • 1/2-1/4 чашки свіжої кінзи
    • 2-3 ст. л. соку лайма (можна замінити лимонним)
    • цибуля
    • сіль - за смаком
    • трохи води - для консистенції

    Обсмажте томатильйо й перці на сухій сковороді або запечіть в духовці (10-15 хвилин), поки не з’явиться легка засмажена шкірочка. Дайте їм трохи охолонути, потім покладіть в блендер. Додайте часник, кінзу, цибулю, сік лайма, сіль і трохи води.

    Все збийте до бажаної текстури.

    Зелена сальса (фото: bonappetit.com)

    Чермула

    Соус чермула - це традиційний північноафриканський соус/маринад, що чудово підходить до риби, морепродуктів, м’яса або овочів. 

    Інгредієнти:

    • 1 пучок свіжої петрушки
    • 1 пучок свіжої кінзи 
    • 3-4 зубчики часнику
    • 1 ч. л. меленого кмину
    • 1 ч. л. меленого коріандру
    • 1/2 ч. л. паприки (копчена або солодка)
    • 1/2  ч. л. меленого чилі або каєнського перцю 
    • 2-3 ст. л. лимонного соку (або оцту)
    • сіль і чорний перець - за смаком

    Подрібніть петрушку, кінзу та часник (можна вручну або в блендері). Додайте спеції, лимонний сік і олію. Перемішайте або збийте усе в блендері до бажаної консистенції (груба або більш пюреподібна).

    Соус чермула (фото: bonappetit.com)

    Лимонно-трав'янистий соус із тофу

    Лимонно-травʼянистий соус із тофу - це ніжний, кремовий, веганський соус з освіжаючою кислинкою й ароматом зелені. Ідеальний для заправки салатів.

    Інгредієнти:

    • 200 г  тофу
    • 2-3 ст. л. лимонного соку (за смаком)
    • 1 ч. л. цедри лимона 
    • 1 зубчик часнику 
    • 1 ст. л. оливкової олії  
    • 1/2 ч. л. солі
    • 2-3 ст. л. води або рослинного молока  
    • жменя свіжої зелені: петрушка, базилік, зелена цибуля, кріп 

    Покладіть всі інгредієнти в блендер та збийте до гладкої, кремової консистенції. Додайте води або соку лимона для регулювання густоти.

    Скуштуйте, при потребі додай солі, лимону або трав.

    Лимонно-трав'янистий соус із тофу (instagram.com/bwashbu)

    Часниково-цибулевий соус у грецькому стилі

    Соус ідеально підходить до м’яса, овочів, піти чи навіть як намазка.

    Інгредієнти:

    • 1 середня цибуля  
    • 3-4 зубчики часнику
    • 1 склянка грецького йогурту  
    • 1-2 ст. л. оливкової олії
    • 1 ч. л. лимонного соку або білого винного оцту
    • 1/2 ч. л. сушеного орегано  
    • сіль і чорний перець  

    Обсмажте цибулю на оливковій олії до м’якості й карамелізації. За 1–2 хвилини до кінця додай подрібнений часник, щоб не згорів, але дав аромат.

    Змішайте у мисці йогурт, лимонний сік, обсмажену цибулю з часником, сіль, перець і зелень (за бажанням).

    Поставте у холодильник мінімум на 15-20 хвилин - тоді смаки розкриються краще.

    Часниково-цибулевий соус в грецькому стилі (фото: Freepik)

    Буряковий соус із козячим сиром

    Це яскравий, кремовий, злегка солодкувато-солоний соус, який чудово пасує до грінок, салатів, запечених овочів та пасти.

    Інгредієнти:

    • 1 середній буряк (запечений або відварений)
    • 100 г козячого сиру 
    • 1-2 ст. л. оливкової олії
    • 1 ст. л. лимонного соку 
    • 1 маленький зубчик часнику 
    • сіль і перець 

    Запечіть буряк (в фользі, при 200°C 40–50 хв) або відваріть до м’якості. Потім наріжте його і поклади в блендер разом із козячим сиром, олією, лимонним соком, часником, сіллю й перцем.

    Збийте до однорідної кремової текстури. За потреби додайте ще трохи олії або ложку води, щоб отримати бажану консистенцію.

    Буряковий соус із козячим сиром (фото: instagram/mesa_sana)

    Зелений чатні

    Це свіжий, яскравий, трохи пряний соус, який чудово пасує до індійських страв або навіть як заправка до салатів.

    Інгредієнти:

    • 1 пучок свіжої кінзи (з гілочками)
    • 1 пучок м’яти (листя)
    • 2-3 стебла зеленої цибулі
    • 1 зелений чилі
    • 1-2 ст. л. лимонного або лаймового соку
    • 1/2 ч. л. цукру
    • 1/2 ч. л. солі (або за смаком) 
    • 1-2 ст. л. води (за потреби - для консистенції)

    Усі інгредієнти складіть в блендер або кухонний комбайн та збивайте до однорідної консистенції. Додайте води, якщо треба, щоб соус не був надто густим.

    Перелийте у баночку й зберігайте у холодильнику до 3-4 днів.

    Зелений чатні (фото: bonappetit.com)

    Соус з м'ятою та імбирним песто

    Це буде свіжий, злегка пряний, ароматний соус, який чудово підійде до овочів, м’яса, риби, локшини або як заправка до салатів.

    Інгредієнти:

    • 1 чашка свіжого листя м’яти (без стебел)
    • 1/2 чашки петрушки або кінзи  
    • 2-3 см свіжого імбиру (очищеного і нарізаного)
    • 1 зубчик часнику (за бажанням)
    • 1/4 чашки будь-яких горіхів (мигдаль, кеш’ю, волоські або кедрові)
    • 1/4 чашки тертого пармезану 
    • сік половини лимона або лайма
    • оливкова олія
    • сіль та чорний перець 

    У блендер покладіть м’яту, імбир, горіхи, часник, лимонний сік, сир та почніть все збивати, поступово додаючи олію. Якщо соус виходить дуже густий - додайте трохи води.

    За бажанням - дайте настоятись у холодильнику 15-20 хвилин для насиченішого смаку.

    Соус з м'ятою та імбирним песто (фото: bonappetit.com)

    Вас може зацікавити

    • 8 страв, які варто приготувати на Великдень
    • Що їдять малайзійці, щоб бути завжди в формі
    • Названо найкориснішу їжу, яка зменшує запалення та покращує здоров’я мозку
    Интересная новость? Поделись!
    Следите за обновлениями важных новостей на наших страницах
    Facebook Telegram