
Нейробіолог доктор Рамон Веласкес попереджає про п’ять поширених продуктів, які можуть шкодити мозку та підвищувати ризик деменції, особливо при регулярному вживанні протягом тривалого часу.
Про це повідомляє РБК-Україна (проект Styler) з посиланням на New York Post.
Ультраперероблені продукти (UPF)Ці продукти містять велику кількість цукру, солі та нездорових жирів, сприяють запаленню та пов’язані з 25% вищим ризиком розвитку деменції.
Продукти, приготовані при високій температуріСмаження та гриль утворюють шкідливі сполуки (AGEs), які можуть спричиняти зміни в мозку, подібні до хвороби Альцгеймера.
Риба з високим вмістом ртутіВеликі хижі риби, такі як меч-риба та королівська макрель, накопичують ртуть, яка пошкоджує нервову тканину.
АлкогольТривале споживання алкоголю зменшує об’єм мозку, особливо в ділянках, відповідальних за прийняття рішень.
Штучні підсолоджувачіРечовини, такі як аспартам, можуть змінювати мікрофлору кишечника та сприяти запаленню, що негативно впливає на когнітивні функції.
Доктор Веласкес рекомендує замінити ці продукти на натуральні альтернативи: цільні продукти, приготовані при низьких температурах, менші види риб, природні підсолоджувачі та обмежити споживання алкоголю. Такі зміни в раціоні, разом із достатнім сном, фізичною активністю та розумовою стимуляцією, є ключовими для зниження ризику деменції.
Вас може зацікавити
- 18 звичок, що уповільнюють старіння
- Три звички зі школи, які спрогнозують вашу вагу в майбутньому
- Вчені попередили про негативний вплив контенту для дорослих