• 14 Червня 2025

    Що ми будемо їсти у 2050 році: футуролог дав шокуючий прогноз про страви майбутнього

    АвторNews Media

    11.05.2025 21:20
    Що ми будемо їсти у 2050 році: футуролог дав шокуючий прогноз про страви майбутнього

    Що буде у нас на тарілках через 25 років? Вчені вже змоделювали можливий сценарій: надрукована на 3D-принтері локшина, одяг, що вирощує продукти, та рамен з насіння гарбуза.

    Які страви та продукти з'являться у нашому раціоні у 2050 році, розповідає РБК-Україна (проєкт Styler) з посиланням на That’s the Jam.

    Як зміниться харчування у 2050 році

    Вчені-футурологи Морген Гей та Джозеф Пур проведи дослідження, щоб передбачити, що може з'явитися у раціоні людини до 2050 року.

    Вони вважають, що через 25 років ми будемо харчуватися не просто інакше - ми переосмислимо саму суть їжі. На заміну традиційним інгредієнтам прийдуть ламінарія, сорго, теф, насіння гарбуза, кульбаба, а також маловідомі "ківіча" та "каньіхуа" - родичі кіноа. Готуватимуть усе це на 3D-принтері, використовуючи їстівні відходи.

    "Зміни в харчуванні - неминучі. Але приготування їжі залишиться важливою частиною нашого зв’язку з природою та близькими. Штучний інтелект не замінить тепла домашнього обіду", - каже футуролог Морген Гей.

    Які інгредієнти стануть новою нормою

    До 2050 року звичні продукти можуть відійти у минуле. Їм на заміну прийдуть:

    • кульбаба
    • ламінарія
    • сорго
    • насіння гарбуза
    • теф
    • каньіхуа і ківіча - родичі кіноа

    Ці культури вже вивчаються як поживні, стійкі до змін клімату та дешеві в культивації.

    Якими будуть самі страви

    У меню майбутнього:

    • фрикадельки з грибів, надруковані на 3D-принтері
    • локшина з ламінарії, обсмажена з кактусовою веган-куркою
    • скандинавський рамен з темпе, сорго та гарбузовим насінням
    • песто з морквяної гички, баклажанів і нуту
    • салат з кульбаб і галета з тефу

    І все це - з мінімальними відходами або взагалі без них.

    "У майбутньому ми можемо очікувати численних змін у способі нашого життя та харчування. Наші дієти, ймовірно, виглядатимуть інакше у 2050 році, але можливо не так, як люди думають", - додають вчені.

    Одяг, що годує

    Окремий футуристичний напрямок - одяг, у якому можна вирощувати їжу. Дослідження показало, що деякий одяг можна використовувати для вирощування продуктів харчування і це має стати частиною тренду на переробку, зменшення споживання та сталий побут.

    Експерти прогнозують, що через 25 років ми також побачимо зростання споживання їжі в спільних закладах, кінець щотижневих покупок, розквіт міського сільського господарства та продукти, що поглинають парникові гази, але не викидають їх.

    "Ми повернемося до культур наших предків і будемо вирощувати посухостійкі та жаростійкі культури. Менше продуктів тваринного походження - більше турботи про планету", - підкреслив кліматолог та футуролог Джозеф Пур.

    Вас може зацікавити:

    • У NASA підтвердили пророцтво Стівена Гокінга про майбутнє Землі
    • Як виглядатиме людина через 10 000 років
    • Хрещений батько ШІ зробив тривожний прогноз про майбутнє людства
    Интересная новость? Поделись!
    Следите за обновлениями важных новостей на наших страницах
    Facebook Telegram